Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
“Park van Tervuren verloedert door onbeslistheid van federale regering”
Het Park van Tervuren dreigt steeds verder te verloederen. Afbrokkelende oevers, wegzakkende bomen, overvolle vuilbakken, … De Regie der Gebouwen, die instaat voor het drukbezochte deel van de site, komt er niet toe om het park van Tervuren te behoeden voor verder verval. Een oplossing ligt nochtans al jaren voor de hand door het beheer van het park uit te besteden aan het Agentschap Natuur en Bos. Het samenwerkingsakkoord is klaar en wacht sinds midden 2021 op ondertekening door staatssecretaris Michel. “Waar wacht de federale overheid op om de samenwerking officieel te maken?”, vragen Kamerlid Katrien Houtmeyers en burgemeester Marc Charlier, beide N-VA, zich af.
Het Park van Tervuren, een belangrijke toeristische locatie in de regio, staat voor meer dan 2/3de onder beheer van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid. Het resterende deel, meer bepaald het drukbezochte deel rond de site van het Afrikamuseum, wordt beheerd door de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat.
“Omdat het ANB meer expertise in en meer middelen heeft voor natuurbehoud, én omdat het onderhoud van het parkgedeelte rond het Afrikamuseum doorheen de jaren achterstand opliep, hadden de respectievelijke regeringen zich vorige legislatuur al voorgenomen om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan om de taken anders te verdelen”, legt Kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA) uit. “De Regie der Gebouwen zou verantwoordelijk blijven voor de bouwkundige taken op haar domein, het ANB zou het structureel natuurbehoud van het federale deel voor haar rekening nemen. In ruil zou de federale overheid een toelage geven aan het ANB voor een periode van 20 jaar. De Vlaamse overheid keurde dit samenwerkingsakkoord al goed op 16 juli 2021, maar de federale regering heeft dat al die tijd nagelaten.”
“Nochtans bevestigde staatssecretaris Mathieu Michel, die instaat voor de Regie der Gebouwen, me in mei vorig jaar dat “het dossier rijp was voor een beslissing”. Waarom moet het dan nog zo lang duren?”, vraagt Marc Charlier (N-VA), burgemeester van Tervuren zich af. “Het dossier is dringend genoeg. Ja, er wordt wel wat gesnoeid en gemaaid, maar de noodzakelijke infrastructuurwerken aan vijvers en paden blijven liggen. De oevers zijn al decennialang niet meer hersteld en daardoor volledig afgebrokkeld. De laatste bomen op de eilandjes houden nog nauwelijks stand voor ze helemaal in het water verdwijnen. En de contracten die de Regie der Gebouwen heeft voor onder andere het legen van de vuilbakken laten te wensen over. Op drukke dagen leidt dat steevast tot klachten over zwerfvuil.”
Katrien Houtmeyers ondervroeg staatssecretaris Michel over het probleem. “Die bevestigde dat de samenwerkingsovereenkomst rond het project Tervuren Wereldpark momenteel wordt afgerond. Maar loze beloften hebben we jammer genoeg al vaker gehoord in dit dossier. Wij roepen de federale overheid dan ook op om dringend werk te maken van dit stukje Belgische geschiedenis.”