Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
N-VA wil strijd tegen winkeldiefstallen opvoeren
Kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA) wil de strijd tegen winkeldiefstallen opdrijven. Ze roept de regering daarom op om uitvoering te geven aan een akkoord uit 2017. Dat voorzag in de invoering van een winkeldiefstalboete naar Nederlands voorbeeld, maar de uitvoering daarvan blijft uit. Nochtans kosten winkeldiefstallen ons allemaal handenvol geld.
In een studie van 2019 werd de kost van winkeldiefstallen in verschillende Europese landen onderzocht. Hieruit bleek dat winkeldiefstallen onze winkels jaarlijks 900 miljoen euro kosten, of zelfs 1,3 miljard, wanneer de veiligheidsinvesteringen daarbij worden gerekend. Deze kosten worden doorgerekend naar de eerlijke consument. Die betaalt zo jaarlijks 119 euro mee voor al deze kosten.
“Een schande,” zo vindt N-VA Kamerlid Katrien Houtmeyers, “vooral wanneer je weet dat er al in 2017 een akkoord was binnen de vorige regering om winkeldiefstalboetes in te voeren.” Die boetes houden in dat een handelaar een betrapte winkeldief zelf een minnelijke schikking mag voorstellen, waarbij de dader de diefstal formeel toegeeft en een ‘administratieve kost’ van 181 euro betaalt voor de afhandeling van de aangifte. In ruil volgt er in principe geen verdere vervolging, tenzij bij recidive. De handelaar verstuurt een officieel document van de minnelijke schikking naar de politie en het parket die, bijvoorbeeld bij herhaaldelijke inbreuken, alsnog kunnen beslissen tot vervolging van de dief.
“Dit systeem biedt dan ook verschillende voordelen. Politie en Justitie worden ontlast van kleine misdrijven, die ze door een gebrek aan mankracht te weinig kunnen opvolgen. De handelaar ziet zijn schade vergoed, de inbreukpleger wordt gesanctioneerd en leert dat stelen geen goed idee is, terwijl de consument minder bijdraagt in de kost van de diefstallen”, aldus Houtmeyers.
Uit antwoord van de ministers Geens en Ducarme op een parlementaire vraag van Houtmeyers blijkt dat de parketten nog enkele reserves hebben bij het protocolakkoord, dat nodig is om het systeem van de winkeldiefstallen in te voeren.
Houtmeyers dringt er bij de regering dan ook op aan om de bezorgdheden van de parketten weg te nemen en het in 2017 bereikte akkoord uit te voeren. “Alle betrokken ministers zijn voorstander van het systeem. In Nederland bestaat het al. Ik zie dan ook echt geen reden meer om geen werk te maken van de invoering van de winkeldiefstalboete, zeker wanneer je de kosten voor handelaar en consument kent.”