Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Elke dag minstens één melding van ticketfraude bij concerten: “Je riskeert niet alleen veel meer te betalen”
Op de valreep een ticket voor je favoriete artiest of festival mislopen? Dan kan het erg verleidelijk zijn er alsnog één via een doorverkoper trachten te bemachtigen. Maar dat is niet zonder gevaar. Dagelijks is er gemiddeld één aangifte van ticketfraude. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Hoe gaan oplichters te werk? En wat is het risico als je kaartjes via een buitenlandse ticketwebsite koopt? Lien Meurisse van de FOD economie beantwoordt zeven vragen.
De FOD Economie krijgt dit jaar opnieuw meer meldingen van ticketfraude. Het waren er tot 11 december al 353, ofwel gemiddeld één per dag. De gedupeerden leden samen 60.382 euro, ofwel 171 euro per aangifte. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA) opvroeg bij Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). “Dit is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Houtmeyers. “Ticketfraude is nog steeds een hardnekkig probleem.”
Waarover gaan de klachten?
Het gaat hierbij over de (door)verkoop van tickets voor concerten, maar ook voor allerhande (sport)evenementen die door oplichters worden aangeboden via sociale media, verkoopplatforms of zelfs valse websites. “Zo bood de niet-erkende Nederlandse ‘wederverkoper’ topticketshop.nl onlangs voor het afscheidsconcert van Will Tura - eind deze maand in het Antwerpse Sportpaleis - kaartjes aan voor 129 euro, terwijl die normaal 70 euro kosten”, geeft Houtmeyers als willekeurig voorbeeld.
Naast de verkoop aan woekerprijzen, waarbij op de zwarte markt zonder schroom tot het dubbele van de officiële prijs wordt gevraagd, is vervalsing een groot probleem, weet Lien Meurisse van de FOD Economie. “Aangekochte tickets blijken gekopieerd of nagemaakt, of worden na betaling nooit geleverd. Slachtoffers van ticketfraude zijn vaak niet alleen hun geld kwijt, maar ook een fijne concert- of festivalervaring armer.”
Hoe gaan oplichters te werk?
Volgens de FOD Economie worden consumenten het vaakst benaderd via valse advertenties op zoekertjessites en sociale media. Meurisse: “Fraudeurs gebruiken daarvoor profielen die betrouwbaar lijken. Eens contact gemaakt, delen ze via chatberichten foto’s van de tickets en (gestolen) foto’s van de identiteitskaart van de verkoper, allemaal om vertrouwen te wekken. Maar na betaling ontvang je geen of een vervalst of ongeldig ticket.”
Oplichters concentreren zich veelal op de grote of populaire evenementen waarvoor de tickets enorm snel uitverkocht zijn. “Ze komen al in actie vlak na de aankondiging van het concert of de tournee en vaak nog zelfs voor de start van de officiële voorverkoop. Vaak zoeken fans via Google naar concerttickets en hebben ze in hun haast niet door dat ze via de resultaten die bovenaan verschijnen op een valse website terechtkomen.”
Wat is het risico bij ogenschijnlijk correcte buitenlandse platforms?
Terug naar het voorbeeld van ‘Will Tura nodigt uit’. Daarvoor zijn vandaag nog steeds tickets te koop, onder meer via het Nederlandse platform topticketshop.nl. Voor twee zitplaatsen betalen we (servicekosten inbegrepen) zelfs 9,50 euro minder dan bij de officiële verkoper Ticketmaster. Maar dat is niet zonder risico. Meurisse: “Weet dat de organisator van dit evenement in zijn algemene voorwaarden de doorverkoop van deze tickets verbiedt en hij jou als koper de toegang tot het evenement kan weigeren. Aangezien dit een Nederlandse website is, kunnen wij niet veel doen”, aldus nog de woordvoerster van de FOD Economie. Topticketshop stelt wel dat “in dit uiterst onwaarschijnlijke scenario de klant zijn volledige aankoopbedrag zal teruggestort krijgen”. Maar dan sta je daar natuurlijk wel, aan de deuren van het Sportpaleis.
Mag ik mijn ticket doorverkopen?
“Ja, dat kan. Maar als verkoper mag je geen winst maken, en er al zeker geen handeltje in hebben”, zegt Meurisse. “Het moet dus om een occasionele verkoop gaan.” Testaankoop wijst erop dat je bij een verkoop tussen particulieren als koper geen consumentenbescherming geniet. “Let zeker ook op voor tickets op naam”, klinkt het advies. “Het zou kunnen dat de organisatie aan de ingang je identiteit controleert en je de toegang ontzegt als je naam niet overeenstemt met die op het ticket. Sommige grote organisatoren organiseren zelf de doorverkoop of omruiling van hun tickets om problemen te voorkomen, of ze werken met een platform als TicketSwap. Zo’n website doet alle controles in jouw plaats en is de veiligste manier om je ticket door te verkopen.”
Hoe kan je je nu wapenen tegen ticketfraude?
Koop tickets altijd via de officiële kanalen: de officiële website van de artiest, het evenement, de locatie of een andere officiële ticketverkoper. Betaal sowieso nooit contant, adviseert Testaankoop. “Betalen met een kredietkaart is het veiligst, omdat de transactie mogelijk nog geannuleerd kan worden.”
Wat als je toch een vals ticket kocht?
Meurisse: “In de meeste gevallen ben je je geld kwijt. Maar betaalde je met een kredietkaart, dan kan je de transactie proberen te betwisten via bijvoorbeeld mijnkaart.be.”
Je doet best ook meteen aangifte bij de lokale politie. “Meld dit ook zeker op het meldpunt van de FOD Economie. Zo kan je helpen verhinderen dat de oplichters nog andere slachtoffers maken. De Economische Inspectie kan dan beslissen een onderzoek te starten.”
Wat moet er veranderen?
Kamerlid Houtmeyers vraagt aan minister Dermagne om fraudeurs harder aan te pakken. “Dat er na al die meldingen slechts elf processen-verbaal worden opgesteld, betekent dat fraudeurs hier te makkelijk mee wegkomen. De wetgeving voorziet bestraffing, maar dit gebeurt nog veel te weinig. Alleen door aan elk geval van fraude gevolg te geven, creëer je een veiligere markt.” Al is het Kamerlid zich bewust van het internationale karakter van de problematiek. “Hierover is ook Europese wetgeving nodig.”